Sunday, December 18, 2011

kau sama aku pun sama

sama- sama hilang kata, tak cakap
sama- sama paling belakang
sama- sama buat tak kenal
sama- sama tak endah kau, aku
sama- sama terasa
sama-sama merasa
sama- sama salah menyalah
mungkin aku atau mungkin kau?
tiada apa, kosong
kau aku sama saja
mahu tunjuk ego
tinggi kau, tinggi lagi aku
tinggi aku, tinggi lagi kau
kita lihat tengok nanti
siapa di sini
siapa di depan
siapa di belakang

kawan, ayuh sama- sama kita bersatu, hilangkan hasutan syaitan yang bikin runtuhnya persahabatan kita


p/s: tiada kena- mengena makhluk tuhan di sini. ini apa yang lalui dalam persekitaran aku. kawan tdoq, gelak, sembang, makan, gosip, jalan p class hilang tiba- tiba. mungkin ada salah aku tapi aku taktau. sumpah aku taktau !. tolong cakap atau kasi hint at least supaya aku boleh betulkan apa yang salah, apa yang tak kena di mata hati kau. sakit mata, telinga, hati, mulut, tangan semua la bila hang depan mata tapi tiada kata sepetrti selalu. ya allah, sedih gila


sumber : dari blog sendiri

Tuesday, August 2, 2011

program khidmat masyarakat, UTM..


currently baru habes program khidmat masyarakat...
dekat sungai siput utara, perak..
thousands knowledges and experiences yang dapat..
sakit, nanges, ketawa smua ada...

bukan senang nk handle sebuah program melibatkan org luar,
(walaupun aku bukan pengarah, cuma ketua unit)
dengan belanjawan bawah RM10,000 dan melibatkan datuk datin yang macam2 songeh..
(VVIP lah katakan)

pengalaman dapat ayah angkat tiri 5 hari,
pancitkan tayar motor family angkat sampai 2 kali..
keluar rumah pagi2, balik pukol 12 malam sebb schedule full packed..
layan keluarga angkat mcm ddk kt hotel je..
tapi depa baek sangat..
dem! i'm a bad girl...

antara aktiviti 5 hari dekat kampung:
melawat maahad
kenalli desa
lawatan industri
bersamamu (aku ketua unit)
malam kebudayaan
khidmat pendidikan
kenduri sekampung
tahlil
ceramah agama
melawat rumah anak yatim
senam robik
sukaneka
makan durian ramai2
majlis penutup

mak angkat basuhkan, sidaikan, iron kan, lipatkan baju..
prepare breakfast pagi2 buta..

siapkan blikan baju raya sepasang.. (nice kan??)

Alhamdulillah, semuanya tamat..
sebagai Person in Charge untuk aktiviti "Bersamamu",
aku rasa tercungap cungap jugak..
step nk jemput datuk dzulkifli,
dengan PA dia yg mcm2 kerenah...
nk deal ngn org kampung untuk pilih rumah termiskin..
mintak tolong unit penajaan carikan penajaan untuk bagi org2 miskin tu..
mintak tolong unit peralatan untuk carikan perabot terpakai dari utm untuk sedekah kan kepada orang2 miskin..

tipulah klau air mata x turun sepanjang preparation n program...
kena maki hamun, marah ngn orang atasan perkara biasa...
datuk pulak suka hati cancel xnak datang pagi, nak datang petang..
ape dia bajet org susun schedule ikot dia ja ka...

baru aku tau, siapa yang ikhlas menymbang n sapa yang ada udang di sebalik batu..
politik lah katakan..
time2 cenggini nk promote diri..
haissshhhh...

Sunday, May 1, 2011

MUET


assalammualaikum..
hai,hai :)

memandangkan aku tak pernah pos apa-apa,
so dengan ini aku nak share la sket aku punya experience time MUET baru-baru ni.

and people mind with my language.
BM ngan BI aku B3 ja..sadis.



okay, proceed.
time nak daftar dulukan, aku dgn aku punya kawan kat sana punya la yakin lagi bersemangat akan dapat group speaking sekali.
sebab roomate aku sem lepas cakap lepa daftar sekali pastu dapat sama sekali dengan orang yang lepa daftar tu..

malangnya sem ni, ntah kenapa UiTM Perlis ni p rajen plak susun nama candidates ikot huruf.
memang sah2 la kan aku xkan dapat ngn kawan2 aku =.="

pas2 berapa hari before nak speaking 2, aku pun check la nama kat list name dengan yakinnya sekali lagi nak dapat group speaking dengan roomate aku sebab nama dia ASMAAMIRA.
ya, nama kami sama [link]

pas2 hari yang ditunggu pun tiba.
tapi serius klau aku dapat group sekali ngn roomate aku memang comfem aku akan jadi candidate A.
sepanjang aku dok wat speaking time klas BI xpernah lagi la aku jadi candidate A.
tak hingin pun.

sekali lepas p sign attendance, tengok2 aku group ngn budak laki.
budak laki wey! 3 lagi aku sowang ja ppuan. sabo je ler...
tapi naseb la jadi candidates D. klau candidate A xtau laaaa..
tambah terbaek, 2 of them adalh best speaker debates untuk fakulti Sains Math.
mak aihh,...memang terbaek la kan.
naseb la si candidate A giler baek + agak comel (mengatal)
low profile giler. yg debates 2 kerek nak mampos!
siap cakap "kalau aku dapat Band 3, maybe aku nak repeat"
aku dalam hati ni...rasa macam down sket laa..
sapa la aku kan... T_T

pas2 sampai la turns kami. seriously aku bab2 cakap merapu swg2 ni memang tak pandai langsung. aku cakap tak sampai 2 minit pun sebab banyak sangat errr...pas bla aku nak conclude dah abeh pulek masa dierr..

pas2 time group pya aku cuba cover up blek la..
untung jugak kat aku sebab point aku yang paling kuat. si mamat kerek 2 point dia tak best.
tajuk kami "Beneficial programs tv that can brings advantages" lebih kurang camtu la. aku tak berapa nak ingat dah. point aku Documentaries :)

so, memang time group discussion ni aku cakap banyak sket la compare dari individual. dan manage to pertahankan point aku dan tolak tepi point 2 budak debate tu..hahaha!!! (gelak jahat)

lastly, kami conclude dengan point aku ngn si candidate A tu..hahaha!!!
sori, point debates 2 memang tak leh nak accept...lalalala~

p/s: naseb la time listening aku tak pekak :P

Wednesday, April 27, 2011

old school never last~~

kalau post yg lepas, kita story morry pasal azie yg hot..
kali ni kita nk story morry pasal crita2 lama...
aku ada byk simpan gambo khazanah..
yg zaman pre-baligh tu...
zaman nk fly tapi takot2.. (ade yg terase kewww???) :P

ok, sebb most of the gambo tu kita free hair (well~~~), so aku pon upload yg bertutop aurat je lah ye..

ok, ni, surat yg yanto marcello tulis untuk aku before aku tukar skolah..
ok, ni ada vandalisme.. conteng atas tilam..
agak2 sapa la guna tilam ni skrg..
(pandai2 la nk rotate laptop or kepala hampa untuk baca surat ni)

ok, ni gambo yg ke dua.. sila beri perhatian pada beat dan azie..
ok, yg kedua dari kiri tu azie yeeerrrr...
tu zaman comot2 dlu... hahahah
sekarang dah HOT.. mcm miranda kerr...

yg paling kanan tu beat..
(apasal aku mcm perkenalkan kawan2 yg hampa x kenai)


ok, cuba abaikan sebentar gambar caerah dan lai..
tinggal beat dengan azi ja..
tengok2..
azi mcm lari sambil tersenyum gembira..
beat pulak mcm askar.. (hahaha, beat jangan marah beat, nma pon zaman dahulu kala kan)

ok sekrang fokus gambo lai..
kt cara dia senyum tu..
ala2 mcm x nk senyum tapi ada kuasa magnet tarik pipi dia bg dia senyum..
hahaha

ok, skrg kt caerah..
maap caerah, separuh ja badan yang masok..
tapi jelasnya caerah cuba mendahului peserta lain..
go caerah go!!!

gambo ni aku saja buat sephia sebb nk nmpak old school..
bukan sebb kamera time tu mmg hitam puteh je okkayy...

ok, der semua...
nk share byk lagi gambar, tpi next time yer..
nk out dlus lashhhh.. nk gi bli tiket balik kedah 11 ari bulan ni..

saranghae...

u're the best azie

annyeonghaseyo kawan2...

ok pagi tadi balik ja dari kelas membuang masa,
aku pon gonjeng2 fesbuk..
tetibe nampak gambo sorang ni..

sekali tengok mcm artis..
dua kali tengok mcm princess kate yg kawin ngn prince william tu..
tiga kali tengok mcm urmmmmm..
mcm kenal jo ni..
uisssshhhh, da jadi model ko hapo kawan ambo ni..
taralalalalal!!!

percaya x? percaya x?
cun kan????
ingatkan dah tinggalkan profession cekgu dah si azie ni..
ni doh buley jadi model majalah remaja ni..
eyh salah, majalah nur...

beberapa kali tengok gambor ni..
eden teringat sunggoh kt sorang artis ni..
klau korang peminat GIRLS GENERATION konfem korang da tau...
lalalalalala...

tada!!!!!
sama dak?? sama dak??
hohoho...

tetiba tengah2 aku dah nk buang tudung and tukar baju (baru balik dari kelas)
tercurah pulak idea nk buat gambo mcm depa ni..
mnalah tau aku ni sebenarnya ada jugak rupa mcm seohyun ni..
cuma x terserlah je kan.. (poyo sunggoh)
lalu aku pon bukak webcam..
hahahaha..
tengok ni, hasilnya..


hahahahhahahaha (seriyes buruk dowh)
oh no!!!
is that me???
is that me???
bukan mcm seohyun dowh, da mcm supbihun..
dengan shawl yg dah aku bukak pin smua...
ngn mcm nk tido..

ok, AZIE u got the talent and camera love u so much!!!

p/s: dah x dak keja sangat nk buat sampai dok jadi mcm ni skali... aduiiii...

tengok, fatinsha pon teringin jugak sebenarnya.. .kuh3x..

Monday, April 25, 2011

JuM ExErciSe -___+

Salam satu ummah kawan2 :)

skrg mesti mcm2 bnda hmpa dok wat norhhh..ada yg ngah meniarap, berdiri, duduk, guling2, mencangkung(dlm toilet), baring n bnyak lgi lah.jenuh la nk list..hehehe..takdak pa~cuma nk ajak exercise mata ja...

tADaaa!!!!!!


BLINK*** BLINK***

g mana mata kome kome sumo?? moga baik belako..

p/s : harap power mata makin berkurang la tgok bnda ni :)

Saturday, April 23, 2011

T_T T_T T_T

wuhaaaaaaa..B.O.R.I.N.Gpnah tak rsa thap yg boring amat2?huh~weekend tanpa hati la katakan..satu penyebab boring ni adalah M.A.L.A.Smalas baca buku..kalo rajen menelaah ni,taklah boring sgt *hihi~hurm..okay,jum baca doa menghindari dari sifat malas!!! 



" Wahai Tuhanku, bahawasanya aku berlindung dengan Engkau dari   kelemahan,kemalasan,ketakutan,kekikiran,kegundahan dan dari azab kubur"


                                   agak2 boring tak bila keja nnt r?


*haha..mesti hampa tak paham apa yg aku dok mengarot kan..HAHAHA

Friday, April 22, 2011

grown up lady

go0d mourning girlzz...
dah bersawang blog ni.. lalu aku pon ambik kesempatan ambik penyapu sawang halau labah labah a.k.a spiderman dari sni.. (klau hensem x pa gak)

ok, gurlzz (geli sial), hari ni aku nk buat pengumuman ke mature an aku..
nnti klau klau jumpa kt CP jgn terkejut tgk aku yg dah mcm perempuan melayu yg last last gitu..
demi menjaga imej aku yg mcm dlu (yg ala2 ayu + sopan santun sentiasa) aku pon mula la upgrade style gaya dewasa.. (kononnya)

ikot kan hati nk tiru gaya HANA TAJIMA tapi mcm x seswai pulak dengan aku yg melayu asli (pure mure) xdak langsung kacuk2 jepun ni...
ataupon gaya cekgu NONI. tapi mcm besar pulak leher ni nk ikat tudung gaya gitu..
maka minggu lpas pon pegi city square, jb..
lalu idea2 untuk upgrade ke dewasaan tu muncul (lip lap lip lap mentol atas kepala menyala)

first thing, hand bag... hand bag kan simbol kewanitaan yg dewasa..
budget mungkin nk beli COACH ke, BONIA ke.. (banyak duit kauu)
tapi mimpi tu disimpan dlu.. dah masa aku pi tuang tghr..
maka pegi la dekat BUTIK THE BAG SHOP..
gonjeng2 sana sini..
and at lastt.. tadaaaaa!!!

ok, tak payah nk buat muka ala2 "mcm ni ja?" x pon, "what the fish, x wanita langsung"
ok, ni wanita ala2 remaja yang dewasa oke... (suka hati aku lah)
sebb aku recently fall fall in love dengan putih n grey..
jenama: ngko zoom lah sendiri dekat bag tu ade tulis...
ok x???? ok x???? cantik x????
at least i got HANDBAG!!! WUWUWU.. (first time mmg mcm ni ler rupenyorr)


lpas tu jlan2 lagi..
oke, aku pi time tu pakai selipar jepun.. xla jepon sgt, first time aku bli selipar jepon mahal mcm ni..
selalunya 10 ringget ja untuk gi toilet, tapi yg ni 35 ringget, ATLANTA konon, sama ja mcm yg aku dok pi toilet..
ok, ttop citer tu..
so sepanjang lalu kedai2 kasut mcm nk ja turunkan jeans yg aku pakai tu nk ttop kasut japanese tu..
tetibe ternmpak 1 kasut yg di preview dekat depan2 kedai SUMMIT..
tau x apa tu LOVE AT FIRST SIGHT??
oke, aku alami tu time tu..

kasut tu, kasut tuuuu...
tros masok kedai tu...
terlupa dengan JAPANESE SLIPPER kt kaki aku time tu...
tros pegang kasot tu,
"akak, saiz 40 ada?" (besor bonar kaki ambo)

dalam masa lima minit, kasut tu pon sampai..
wuhhhh, cecube cecube..
muat dowhhh..
ape lagi tros ambik 2 2 belah gi kaunter,,
orang cakap first love jangan di lepaskan kan?
nnti menyesal...
so payment made..
tadaaaaaaa!!

oke, mungkin ada yg cakap, "what the shark, kasut mcm ni ja yg first love?"
u shadap! u shadap! u know ni 1st time i jatuh hati dengan kasut ala2 wanita masok ball room u know...
tinggi: 1.5 inci je pon.. tapi 1st time aku pakai kasut yg bertumit u... tambah lagi ketinggian aku yg mmg dah tinggi ni...
tu dh nmpak kotor sebb sehari lpas beli tu aku dah pakai pegi dinner kelab..
rasa mcm cukop dewasa habes la time tu..
padahal orang lain pakai seliper je..
dah tema time tu "SWEET and SMART"...
smart habes la tu pakai selipar..
n once again, white in colour...


ok and the last one, my NEW BABY..
phewww, berpeluh kot masa nk buat keputusan nk bli ke tak benda ni..
taraaaaa...
SONY ERICSSON - XPERIA X10..

ni dah 2 minggu lebih aku pakai...
so far ok, puas hati..
well ANDROID MARKET mmg terbaek..
klau anda pencinta ANDROID sila beli henfon ini...

mlm nk study TITAS aku nk dengar radio..
gonjeng2 henfon ni...
mana radio, mana radio...
x kan xdak kot..

dengan penuh curious, aku cari spec dia kt internet..
dem! radio: NO..
sedih dowh..
tros ttop buku titas, naek atas katil, tido...
sedih kalah putus cinta tau...

kau cinta pon x berhabes duit bnyk mcm ni..
huuuuu T.T
tapi selain pada tu smua best la pasal henfon besar nk mampos ni..
once again: putih...

so, nampak x? nampak x?
kewanitaan aku yg makin mnyerlah tu..
muahaha..

oke mmg nk jadi ladies sgt, 2 times a week pakai masker..
ok nk promote, nk promote,
masker NIVEA vitamin.. kaler orange..

ok, klau yg kt UTM tu jumpa aku skrg, err, aku mcm biasa ja lagi..
still remaja yg selekeh ye..
nnti2 aku upgrade kan lagi..
kot2 lpas ni nk kna beli baju ala2 MARIA ELENA kot..
bhahaha...

ok, girlz, looking firward hampa punya update lerrr...
cepat la cepat laaaaa...

klau nk jadi writer kat sini, just bagi email hampa kt aku...
ni asyik aku, yon n fateen ja yg tulis..
x best lar...

ok, get to go...
misss uuuu oolllllllsssss..

dah lama x gossip2 mcm kt kamar dlu, sekarang ambik engkau aku bukak page gosssip kt sni haaa..

:D

Monday, April 4, 2011

aku

hyep kawan2!!

kali ni bukan nk meluahkan rasa hati dan gundah gulana..
huhu..

kali pertama aku isi UPU mmg tujuan aku untuk jadi electrical engineer..
and mmg tu jugak yg aku pilih masa aku form 4 n form5...

and bila aku dapat offer course tu seriously aku happy tlompat lompat..
sebb rase mcm dah dekat dengan cita2 aku...

first week aku datang sini..
i dont feel like i'm choosing the wrong way at all...
i love everything here..

aku tulis setiap hari dalam blog mcm mna aku jatuh cinta dengan smuanya kt sini...


mmg susah mula2 blaja..
tapi aku suka sgt, n tak pernah kesah pon nk stay up ke apa..

lpas tu aku join 1 kelab ni..

kelab dekat kolej aku..
seriyesly sgt best2..
aku jadi happy bile join kelab tu..

lpas 2 program aku join, aku dapat jadi MT aktiviti untuk program jamuan raya kelab tu..
time tu aku start busy..
buku aku mula ke tepi..
smua benda nk kna setel..
dan lepas tu mula lah pulak nama aku naek untuk calon jadi MT Kelab tu..

dah la baru 1st year..aku mmg x minat langsung nk jadi MT..
paling x pon ahli aktif ok jugak..

aku x pi pon brief untuk pilihanraya kelab tu..
lpas tu kna panggil ngn senior..
kna brain wash...
depa cakap tolong jadi calon ja..
untuk ramaikan calon..

aku pon dah malas nk bertekak panjang lebar dengan senior tahun 3..
aku pon masokkan nma jadi calon..
tup3x tiga hari lepas tu dapat message tahniah..

aku terpilih jadi MT kelab..
masa first time join kelab ni, x pernah pon aku terpikir nk dapat jawatan..

aku pegi perjumpaan MT..
aku dapat jawatan MT Aktiviti dan Modul..

sem ni, benda tu berkuat kuasa..
dan seriyesly sem ni aku dah busykan diri dengan 6 program..
dalam 10 minggu 6 program bayangkan lah...
almost every weekend aku xdak kt bilik...
every program aku kna pantau sebb MT Aktiviti..
semua program kna involve untuk cukupkan peserta..


seriyesly sem ni xdak 1 pon assignment yg aku buat sendiri kecuali projek n presentation..
smua aku tiru ja sebb x sempat..
every week meeting sampai pkol 1, 2 pagi...
test smua tunggang langgang markah aku...
satu habuk pon ntah apa aku blaja...

final dah dekat..
tapi aku rasa mcm looser gila...
sem depan sekali lagi kna continue jawatan ni...
lpas tu aku rasa mcm nk lari pindah kolej laen aje..

aku x kesah untuk sumbang tenaga ka apa untuk kelab ni..
tapi sometime rasa mcm terpkasa mengorbankan diri...
sedih lah jugak...
mungkin salah aku kot..sebb x pandai seimbangkan study dengan komitmen laen..

ada ja senior kelab ni dapat 4 flat masa tahun 3..

sekarang ni aku pulak yg mcm dah hilang minat blaja sebab dah lost mcm2..
apa kebenda dalam otak aku, aku pon xtau...

seriyes sedih..
aku nk cari balik semangat aku masa awal2 masok sini dlu..
semangat aku suka dengan apa yg aku blaja..
semangat aku yg x pernah nk putus asa bila aku x paham...

tapi smua tu mcm dah hilang...

Friday, March 11, 2011

Kisah B.I.G

written by : fateen amirah


HAHA.lama tak update ini blog so sajala gedik2 update an.ok,jum stat!B.I.G?apa tu?besar?takla.salah...B.I.G tu singkatan dari Bina Insan Guru. aku baru habis ja wat kem big..agak capik,letih,kurang tidooq n mcm2.tp bes la jgak.dpat rapat lagi ngn opsyen aku n opsyen len.tak sangka kawan ngn budak matematik n pj tu bes jgak. sebelum ni nmpak mcm apa g..HAHA..maktab aku memililh Kem Timah Tasoh sebagai Kem untuk kami wat big n 60 peserta.cantik jgakla kem tu.mmg cntik pong.permandangan dya.FUHHHH!ni pix from bdak pj,fais.




HAHA. bye,dah nk balik!!
kat sini ada pix orang yang azie pnah knai.kui3.teeeeet!



Thursday, March 10, 2011

Duduk Diam. Dengar.



Real man singing out his feelings.
Read his story here.

http://www.okmagazine.com/2011/03/catching-up-with-chris-medina-idol-exit-making-j-lo-cry-future-plans/


Lyrics :

Anywhere you are, I am near

Anywhere you go, I'll be there
Anytime you whisper my name, you'll see
How every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most
What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone
And I know an angel was sent just for me
And I know I'm meant to be where I am
And I'm gonna be
Standing right beside her tonight
And I'm gonna be by your side

I would never leave when she needs me most
What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone
Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
And I'm gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most
I'm forever keeping my angel close

Monday, March 7, 2011

the book of life

Dont say you're not important
it simply isn't true
The fact that you were born
Is proof,Allah has a plan for you
the path may seem unclear rigt now
But one day you will see
That all that come before
Was tryly meant to be
Allah wrote the book
That is for your life
That's all you need to know
Each daty that you're living
Was written long ago
Allah only writes best seller
So be proud of who you're
Your character is important
In this book you're the STAR

Thursday, March 3, 2011

promote lagik

der, der, der...

nak promote 1 blog yg nk cakap informative tu boley la..
tp mmg best..

tak tau lah klau mmg hampa smua mmg dah follow blog ni...
sbb mmg dah feymes ames pong..

(klick je)

seriyes best..
ngehehe...
__________________________________________

untuk kali ke berapa ratus juta...
sila tinggalkan email anda untuk aku invite jadi writer kt sni...
klau x nk tulis pon xpa..
bagi ja...
nnti aku invite jugak..
mna lah tau nnti3 teringin nk tulis...
kan senang!
aiseyyyy...

Tuesday, March 1, 2011

Baca Baca Baca






Ada masa free baca lah. :) Atas tu link, aku upload.
Novel ni dah lama..saja nak share kalau-kalau ada yang tak baca lagi. Ataupun nak baca berkali-kali.

password :
hadi22324

Tuesday, February 15, 2011

sEsi ProMoTion :)

written by : fateen


hehe..org sbb takda org nk update..maka i watkn sedikit promotion..hik3
baik punya promotion <3

Mengapa seorang lelaki perlu memilih seorang cikgu sebagai isteri??


1. Hidup Berjadual.
Bukan kata wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kau tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.

5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.
5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.
6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju ke tempat ke sekolah.
7.10 pagi : Sampai sekolah.
7.30 pagi : Mula kelas.
10.10 pagi : Rehat
10.30 pagi : Masuk kelas lagi.
2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)

Senang kan?
Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan mengatur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH). 

Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.
Tengah hari : Makan tengah hari + duduk dengan suami (buatlah apa kau nak)
Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam
Malam : Buatlah apa-apa aktiviti yang perlu

2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen. 
Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (janganlah sampai kau jatuh cinta dengan murid pula!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan. 

Sekejap.
Pernah kau dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?
Mana ada!
Semua nak salahkan cikgu.
Maka, cikgu mestilah kena komited.

Konsep yang sama 
Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?
Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?
(sambil asah pensel dan pisau di tepi)

3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.
Nak bagi markah, ada skema jawapan.
Pakaian ke tempat kerja, ada etika.
Nak tanda kertas, ada garis panduan.
Sampai sekolah, isi waktu kedatangan.
Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.
Yuran murid semua ada hitam putihnya - nak pungut duit pun ada surat kuasa.
Bila boleh nak menipunya?

Nak berpeleseran?
Jauh sekali.
Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu?
Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, "GURU ......"
Gila kau.
Mana nak sempat lupakan suami begitu?
Hidup akan dalam lingkungan - sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi.

4. Terapi melepaskan tekanan.
Semua kerja ada tekanan.
Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan.
Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan.
Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?
Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?

Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.

Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?

Pukul budak-budak di sekolah?
Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan.
Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.

5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.
Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.
Pengalaman peribadi, kawan-kawan aku yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu aku carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru. 

Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.
Aku : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.
Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.
Aku : Kau nak yang macam mana?
Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.
Aku : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?
Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.
Aku : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?
Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.
Aku : Amboi kau.
Bakal doktor : Tapi tak nak yang macam kau.
Aku : Kenapa?
Bakal doktor : Sebab kau nanti pergi berbasikal masa cuti sekolah. (ketawa)
Aku : Keji gila. Bukan sepanjang cuti aku berbasikal. (ketawa)

6. Penampilan.
Ini sengaja aku tambah sebab orang sana ada tulis pasal rupa.
Dari segi wajah dan sebagainya, aku tidak akan menilai manusia. Tapi kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?

Masuk kelas itu, budak-budak tengok.
Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.
Budak-budak yang suka, akan puji - "Cikgu lawa gila hari ini!"
Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.
Haih!

Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri. Sebab apa?
Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) - selalu puji cikgu. Jadi, bukan suatu masalah dan kau tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan. Eh?

Monday, February 7, 2011

blog milik kita

ok, setelah beberapa bulan blog ni di jalankan (ayat tu mcm salah, tpi aku pon xtau apa yg btol),
rate update sgt sket..

aku faham, sebb ramai yang mlas nk scroll ke bawah dan mlas nk isi borang yg agak take time untuk di update oleh MT..
sebbnye MT pon x sempt nk online n update..
smua pon busy2 blaka..

oleh itu, aku rasa inisiatif yang terbaek, smua jadi writer secara rasminya dekat sini..

so, langkah2 nya, senang sahaja..

TOLONG KOMEN KT POST NI, MASOKKAN EMAIL ANDA

NNTI AKU AKAN INVITE..

CHECK EMAIL..

so lpas ni dah x payah nk isi borang kt bawah..
tros ja post and update kt sni, on the spot...

seriyesly, smua akan di invite jadi writer blog ni..
tapi tlong la bagi email ye...

so, harap2 lpas ni lagi byak la post2 dari kawan2 smua...

ok, cau cin caaaauuuuu...

p/s: da lpas update tu, post la dekat group kt fesbuk, baru ramai yg tau dah ada update...

Thursday, January 20, 2011

untitled.

written by: yantomarsellos


salam + hi semuaa :) 
hopefully semua sehat sehat sajawww :D taktau la hampa igt kat aku lagi ka dak. wakaka :D sorry sebab jarang pun masuk blog ni. kalau masuk pun, aku baca entries hampa ja. jarang komen. tapi cool. lawak. tambah2 entries yang Teen tulih. bahahah :D wei, seronok tengok hampa dok cerita jadi cikgu la, buat macam2 kat kampus hampa. seronok tengok kawan2 satu hostel dulu bejaya. rajin sungguh la ni. weee :D papa pong, congrats la kat semua wokes? nadiah, sorry sebab xbayaq lagi duit tu satu sen pon. bahaha. nak num acc hang. nnti aku transfer pakai cimb clicks :) hmmm, apa lagi taktau nk tulih? haaa, hampa kalau free free, kalau mai ipoh, habaq la kat aku, buleh tidoq kat utp. aku bawak pi jalanjalan tangkap gambaq makan angin sampai kembung :D last but not least, aku doakan time kita reunion nnti, semua dah jadi org bejaya macam yang hampa nak. insya Allah :) all the best for your future undertakings. hugs and love, {YAN} 

p/s: visit me at http://yantomarsellos.tumblr.com/ or view my photostream here http://www.flickr.com/photos/izyanizzati and you'll definitely make my day! xx :)


my girls

written by : naimah


i just dun have the idea, how long i didnt meet u ols.. rindu?? mesti! sometimes when i'm here that i feel i need a shoulder to borrow, i just hope that i can have u all be beside me.. seriously tgh sedih.. ntahla.. xtau nk crita kt siapa.. i just feel like a looser.. people can make us like a stupid person kan.. then when they need us, they look for us like they have done nothing wrong. damn!!! i just feel like i dont wanna be here for a while.. rasa mcm nk lari jauh.. i dont wanna be useful person but always be used for themselves.. pernah x hmpa semua rasa mcm xmau dah facing manusia2 yg annoying nk mampos tapi u still have to..


 p/s: i'm crying! hell, i hate this